En guide til vegghengt kjøkkenvifte

Vegghengt ventilator med kullfilter | Fjäråskupan

Vegghengte kjøkkenventilatorer har blitt svært populære i norske hjem. De fungerer godt i de fleste kjøkken, og fleksibilitet og tilpasningsmuligheter er et par av de mange fordelene. Nesten uansett hva slags kjøkken, budsjett og smak du har, kan du finne en veggmontert ventilator som passer for deg.

Mange er opptatt av design, og det finnes modeller, stiler og fargenyanser for enhver smak. I tillegg kan de fleste seriøse leverandører tilpasse ventilatoren så den passer perfekt inn i kjøkkenet ditt. Likevel er det noen ting du bør tenke på når du investerer i en ny kjøkkenvifte.

Vegghengt ventilator med kullfilter, sentralventilasjon eller ekstern motor?

Når du skal kjøpe vegghengt kjøkkenvifte må du vite hva slags ventilatorsystem du har. Noen borettslag og eldre rekkehus har for eksempel et system for sentralventilasjon, hvor man kobler flere ventilatorer til en sentral enhet. Andre vanlige systemer er ventilator med ekstern eller innebygd motor. I tillegg kan du velge mellom vegghengt ventilator med kullfilter, plasmafilter eller andre typer filtre.

Du må også ta stilling til hvor god kapasitet du trenger. Et lite hybelkjøkken krever ikke like stor kapasitet som et stort restaurantkjøkken der man lager mat dagen lang, så det er ikke bestandig man trenger den kraftigste modellen. En mindre kraftig vegghengt kjøkkenvifte bruker mindre energi og har lavere støynivå, og kan være mer enn bra nok på et lite kjøkken.

Fordeler med vegghengt kjøkkenvifte

En av de største fordelene med vegghengt kjøkkenvifte er at det er en veldig fleksibel løsning som passer til alle typer kjøkken, enten det er stort eller lite, avlangt eller kvadratisk.
Installasjon av vegghengt kjøkkenvifte gjøres raskt og enkelt, og når den først er montert henger den ikke i veien for andre møbler og kjøkkenapparater. Man kan enten velge en design som passer inn i resten av innredningen, slik at man ikke tenker over at ventilatoren er der, eller en som skiller seg ut og gir kjøkkenet karakter.

Rengjøring av kjøkkenviften bør gjøres regelmessig

Hvis det hoper seg opp mye fett i filteret, kan du oppleve at det smelter når kokeplatene blir varme og drypper ned i maten, og i verste fall kan det ta fyr. Når du skal rengjøre kjøkkenviften, fjerner du filteret og lar det ligge litt i zalo og salmiakk før du vasker det. Om nødvendig kan du kjøre det en runde i oppvaskmaskinen etterpå. Jo mer du bruker kjøkkenviften, jo oftere bør den rengjøres, men det kommer også an på hva slags mat man lager. Rengjør den gjerne en gang hver tredje til fjerde måned, eller når du ser at fettet begynner å bygge seg opp.

Her kan du kjøpe vegghengt kjøkkenvifte

De fleste forhandlere i Norge har en nettside, så sjekk gjerne ut sortimentet, kundeanmeldelser og les om betingelser, fleksibilitet og leveringstid. Når du skal kjøpe vegghengt kjøkkenvifte er det viktig å velge en seriøs leverandør som tilbyr god oppfølging, bredt utvalg og tilpasningsmuligheter. Selv om mange er opptatt av design er det viktig at du skaffer en vegghengt kjøkkenvifte av god kvalitet. Inneklima og luftkvalitet er viktige helsefaktorer – spesielt hvis familien omfatter barn, eldre eller personer med luftveisproblemer og allergier.