Hva er et brannspjeld?

Köp brandspjäll för köksfläkt | Fjäråskupan

Brann er statistisk en av de vanligste ulykkene som skjer i hjemmet. Det kan få svært alvorlige konsekvenser for både boligen, materielle gjenstander og ikke minst for menneskene som bor der. Hvis ulykken først er ute, er det viktig å slukke brannen så fort som mulig og å hindre at den sprer seg til andre deler av boligen. Et brannspjeld hindrer at brannen og røyken sprer seg gjennom ventilasjonskanalene, for eksempel avtrekket til kjøkkenviften.

Brannspjeld øker sikkerheten på kjøkkenet

Mange branner oppstår på kjøkkenet. Man har kanskje glemt å slå av en plate som det står en utkokt og tørr kjele på, eller det kan ta fyr i matrester og fett som har festet seg på undersiden av en stekepanne. Noen ganger oppstår det også brann fordi det drypper fett fra kjøkkenviften og ned på den varmen platen. Fett tar fort fyr, og grundig og regelmessig rengjøring av kjøkkenviften og filteret er en av de viktigste tingene du kan gjøre for å forebygge brann.

Et annet problem er at luftekanalen fra kjøkkenviften kan få brannen til å spre seg gjennom ventilasjonsanlegget til andre deler av hjemmet ditt, og i verste fall til naboen. Her kommer brannspjeld til kjøkkenviften inn i bildet. Du øker tryggheten betraktelig med et brannspjeld – styring skjer ved hjelp av «steng-inne-prinsippet» som vil si at det lukker seg automatisk når spjeldet registrerer varme eller røyk.

Høy kvalitet, enkel og sikker montering

Et brannspjeld til ventilasjon er som regel sirkulært og holdes i åpen posisjon ved hjelp av en smeltesikring. Et brannspjeld med smeltesikring fungerer slik at dersom temperaturen når over 72 °C, løser smeltesikringen seg ut og to halvsirkelformede spjeldblader lukker seg. Dette gjør at brann, røyk og farlige gasser ikke sprer seg. Når brannen ikke får oksygen, sprer heller ikke den seg videre. Hvis du er heldig, slukker til og med brannen før den rekker å gjøre noen skade.

Når du skal kjøpe brannspjeld, bør du investere i en type som har god kvalitet. Et anerkjent brannspjeld til ventilasjon er modellen ABC-SC 60 som er spesielt tilpasset kjøkkenvifter. Det installeres i en 160 mm ventilasjonskanal og holdes trygt på plass med en solid tetningsring av gummi. Det er svært enkelt å installere, og oppfyller alle krav til sikkerhet. Hold deg selv og familien din trygg, og invester i brannsikringsutstyr til kjøkkenet i dag!