Hvilken kjøkkenvifte er best – ventilator med kullfilter eller andre ventilatortyper?

Ventilator med kullfilter | Fjäråskupan
Når du skal velge hvilken kjøkkenventilator du vil ha, er det mange ting å tenke på. Først og fremst bør man ha en viss plan for hvor viften skal henge. Det er ikke gitt at én type ventilator passer på en bestemt type kjøkken, men noen føringer bør ligge til grunn. Skal den være montert over en kjøkkenbenk inn mot veggen eller henge over en kjøkkenøy? Skal den skille seg ut som en fin detalj i interiøret eller være nøytral eller omtrent usynlig? Og trenger du egentlig et kullfilter? Her følger noen gode tips.

En integrert ventilator kan være det riktige valget

Avhengig av hva man har behov for, er det flere ting man bør se etter når man skal kjøpe kjøkkenventilator for å forsikre seg om at den passer til kjøkkenet og bruken. Skal ventilatoren være støysvak, kan den med fordel ha en ekstern motor som monteres utenfor selve kjøkkenet. Skal den være lite synlig, kan en innebygd ventilator være et godt valg. Dette kalles også integrert ventilator. Da kles den gjerne inn i kjøkkeninteriøret og blir nærmest usynlig. Dersom du heller vil ha en synlig vifteløsning, kan du gå for en vegghengt ventilator eller en takhengt versjon. Sistnevnte kan fint settes opp over en frittstående kjøkkenøy og bli et flott blikkfang i rommet.

Tenk gjennom effekten på tak- eller vegghengt ventilator

Effekten på kjøkkenviften er ofte det viktigste, eller i alle fall minst like viktig som utseendet og opphengsløsningen. Det hjelper ikke om du har kjøpt en kjøkkenventilator som er pen å se på, hvis den ikke er effektiv og fungerer som tiltenkt. Når det gjelder effekt, er det motor- og filtertypen som har mest å si. Ventilatorer kommer med både innebygd og ekstern motor, eller man kan velge en type som kan integreres med sentralanlegget i boligen. Det finnes også svært støysvake ventilatorer uten utsuging, som i stedet resirkulerer forurenset luft gjennom et eller flere filtre for eksempel ventilator med kullfilter.

Hvor er det best med en ventilator med kullfilter

I svært små leiligheter, hybler eller boliger uten mulighet til å trekke ut luften i rommet via en avtrekkskanal, vil en ventilator med kullfilter være ekstra godt egnet. Kullfilteret renser luften i rommet og sender den tilbake igjen, mens fett, smuss og matlukt blir sittende igjen i filteret. En ventilator med kullfilter vil også passe godt der det er viktig at kjøkkenviften ikke støyer for mye.

Tenk på at en kjøkkenvifte skal gi best mulig luftkvalitet

Kjøkkenventilatoren har til syvende og sist kun én hovedfunksjon: Å sørge for at inneluften får best mulig kvalitet, og at man har god og frisk luft å puste i. Du bør velge den viften som passer best mulig inn på kjøkkenet, men som samtidig har best effekt når man sammenligner de ulike løsningene. Om det blir en vegghengt ventilator eller en takhengt utgave, eller om du velger en minimalistisk eller rustikk stil, spiller mindre rolle. En god kjøkkenvifte kan rett og slett bidra til bedre trivsel og livskvalitet.

Emir-Product

BLENDER

Enigma-Product

CUPOL

Enigma-Product

KOMPAKT