En kjøkkenvifte for alle kjøkken

kjøkkenvifte for alle kjøkken | Fjäråskupan

De aller fleste kjøkken trenger en funksjonell avtrekksløsning, slik at man kan ha et godt inneklima og unngå for mye stekos i rommet. For at kjøkkenet skal fungere optimalt, bør man velge en ventilatormodell som passer inn, både funksjonelt og estetisk. Enten man har et kjøkken med en kjøkkenøy eller vanlig benkeplass med platetopp, er det mulig å finne en god løsning. Men siden det er mye å velge i, er det også mange ting å tenke på når du skal velge en takmontert ventilator til et nytt eller eksisterende kjøkken. Her er noen tips.

Takmontert ventilator for kjøkken med kjøkkenøy

Dersom du planlegger å bygge en kjøkkenøy på kjøkkenet, eller hvis man skal skifte ut en gammel vifte over den øya man allerede har, kan en ny og oppgradert kjøkkenvifte som er takmontert over kjøkkenøya være en smart løsning. Det finnes også bordmodeller, men disse egner seg ofte ikke så godt på normalt store kjøkken med mye matlaging og stekos. Da kan det være lurt å finne en takmontert ventilator som passer inn i øvrig innredning, men først og fremst bør man tenke på hvilke funksjoner den skal ha.

Kapasiteten til kjøkkenvifte som er takmontert

En kjøkkenvifte som blir mye brukt, må ha god kapasitet. Det finnes mange modeller å velge mellom, enten man vil ha en takmontert ventilator med ekstern motor eller en veggmontert modell med innebygd motor som kan plasseres over platetoppen ved kjøkkenbenken. De ulike modellene har motorkapasitet som egner seg for større eller mindre kjøkken, og det gjelder å finne en ventilator som har den kapasiteten som passer til bruken. Rensekapasitet sier noe om hvor mange kubikkmeter luft den klarer å rense eller resirkulere per time. Jo høyere kapasitet, desto bedre luftkvalitet får man på kjøkkenet. Man bør regne minimum 1000 kubikkmeter per time for en takmontert ventilator.

Støynivå, monteringshøyde og design for kjøkkenvifte

Selv om det kan være vanskeligere å finne en vifte som både har stor rensekapasitet og samtidig bråker lite, så er det mulig. Nyere, moderne modeller kan fint kombinere begge deler hvis man er villig til å gå litt opp i pris. Det er mulig å få kjøpt vifter med så lavt støynivå som 45–50 desibel. Velger du en kjøkkenvifte som er takmontert med ekstern motor montert på loftet over kjøkkenøya, er det fullt mulig å få et støynivå som er svært lite sjenerende.

Det estetiske har også stor betydning for mange. Ventilatoren bør være tilpasset slik at den gjør jobben den er ment å gjøre, og deretter kan man velge blant design som passer øvrig interiør og stilen i huset. En kjøkkenventilator som er takmontert – for eksempel Detalj eller Plaza – over øya midt i rommet kan gi et flott og åpent inntrykk, mens en veggmontert eller innebygd modell ofte vil være mer diskré. Er du mer fleksibel på pris, vil du ha større sjanse for å finne den riktige løsningen som hele familien blir mest fornøyd med.