Slik får du en perfekt kjøkkenvifte

kjokkenvifte-av-god-kvalitet-980×637

Når du skal kjøpe kjøkkenvifte, er det mange ting å tenke på. For det første skal kjøkkenventilatoren være effektiv og tilpasset ditt bruk av kjøkkenet. Lager du ofte mat med mye stekos, er det viktig å tilpasse ventilatoren deretter. Om du vanligvis begrenser matlagingen til enkle, ferdiglagde retter, vil du ha et helt annet behov.

Selvfølgelig vil design og festemuligheter være en viktig faktor ved kjøp av kjøkkenvifte. Her følger noen tips som du bør tenke gjennom når du skal gå til innkjøp av din nye kjøkkenventilator.

Ulike typer kjøkkenventilatorer

Det finnes mange forskjellige kjøkkenventilatorer på markedet. Alle er utformet for å passe ulike kjøkken og for ulike typer bruk.

Vegghengt kjøkkenvifte

En vegghengt kjøkkenvifte skal, som navnet tilsier, festes til en vegg. Hvis platetoppen er plassert ved kjøkkenbenken langs veggen, vil dette være et naturlig valg. Innenfor kategorien vegghengte kjøkkenvifter finnes flere ulike design, motorløsninger, filtre og avtrekksalternativer.

Fritthengende kjøkkenvifte

Med en fritthengende kjøkkenvifte står du friere med tanke på hvor du vil montere viften. Du kan også finne nette og pene modeller med glass og smal avtrekkskanal. Flere modeller har et rundt design med en liten og praktisk hette som passer fint over en kjøkkenøy der den ikke skal være for dominerende.

Takmontert ventilator

En takmontert kjøkkenvifte gir gjerne et flott og spennende inntrykk på kjøkkenet. Denne varianten passer utmerket over en kjøkkenøy og finnes i mange størrelser og utgaver. Som for de andre monteringsalternativene kommer også takmonterte kjøkkenvifter med forskjellige valgmuligheter for motor og filter. Les mer om hvordan du kan velge en takmontert vifteløsning som passer for ditt kjøkken.

Kjøkkenvifte for sentralventilasjon og frittstående vifter

Det er mulig å koble en kjøkkenvifte til sentralventilasjon i huset. I tillegg finnes det hovedsakelig to hovedtyper kjøkkenvifter – kjøkkenvifte med innebygd motor eller kjøkkenvifte med ekstern motor. Når du skal velge mellom disse alternativene, er det støynivå og renseeffekt som er det viktigste. Det vil også ha en viss betydning om du bor i enebolig eller rekkehus, og om viften skal monteres mot en yttervegg eller en vegg midt inne i boligen.

Kjøkkenvifte innebygd med motor

Kjøkkenventilator med motor kan brukes i de aller fleste boligtyper, også i rekkehus og i rom som ikke ligger mot en yttervegg. Noen av disse viftene har et høyere støynivå, siden motoren som sagt er integrert i ventilatoren, men det behøver ikke nødvendigvis ha noen betydning. Sjekk ulike modeller, så vil du se at de fleste beskrivelser oppgir støynivå i desibel.

Kjøkkenvifte ekstern motor

Med en kjøkkenvifte med ekstern motor kan du lede all motorstøy ut av huset. Du er da avhengig av å kunne montere motoren enten på et rom eller loft over kjøkkenet, eller ute på en yttervegg. Dermed slipper du motordur inne mens du holder på med matlagingen. Du kan også gjerne velge en litt kraftigere og mer effektiv kjøkkenvifte med ekstern motor, noe som er en fordel hvis du lager mye mat og trenger en vifte som må ha stor rensekapasitet.

Ulike filtertyper til kjøkkenvifter og ventilatorer

Du kan velge kjøkkenventilator med kull- eller plasmafilter, eller du kan velge en vifte som leder luften ut av huset. Filtrene bidrar til å rense luften, til å holde rommet så fritt for stekos og lukt som mulig, og til å bevare motoren i kjøkkenviften renest mulig over lang tid. Avhengig av filtertype og hvor aktiv du er over kjelene på kjøkkenet, bør du skifte ut filtrene med jevne mellomrom for å forlenge levetiden på kjøkkenventilatoren.

Kjøkkenvifte med kullfilter

Kjøkkenventilator med kullfilter brukes der man ikke har mulighet til å lede luften ut av rommet. Dette filteret samler opp fett og stekos og må skiftes med jevne mellomrom for å unngå lukt. Vanligvis har et kullfilter mellom ett og to års levetid avhengig av hvor ofte og hvor mye du bruker kjøkkenet. Skift kullfilteret hvis det begynner å lukte. Fordelene med en kjøkkenvifte og kullfilter er at du beholder oppvarmet luft i huset, og dermed kan du også redusere strømforbruket til oppvarming.

Plasmafilter

Enkelte av de nyere viftene bruker et filter som kalles plasmafilter. Kjøkkenvifter med plasmafilter omdanner forurenset luft til vann, karbondioksid og oksygen. Dermed resirkulerer du også ren luft tilbake i rommet. Dette skjer gjennom en kjemisk-elektrisk prosess som i tillegg er bakteriedrepende og nøytraliserer allergener og virus. Plasmafilter brukes gjerne i kjøkkenventilatorer sammen med et kullfilter.

Fettfilter

Fettfilterets oppgave er å samle opp fett og stekos fra matlagingen. Det skal sørge for at kjøkkenviften holdes ren, men kanskje den viktigste oppgaven er at det samler opp fett og hindrer det fra å komme ut i luftekanalene som luften ledes ut i. Dette er ekstra viktig når du har en kjøkkenventilator som leder luften ut av rommet.

Ulike typer hette for ventilatorer og vifter

En kjøkkenvifte skal helst passe som hånd i hanske til koketoppen din. Det finnes både induksjon og andre typer komfyrer, men felles for dem alle er at det er viktig med god ventilasjon ved matlaging. Det som har mer å si for valg av hette, er hvor platetoppen er plassert.

Er den integrert i kjøkkenbenken mot veggen, bør du ha en vegghengt eller takmontert kjøkkenvifte og hette. Hvis du har platetoppen på en kjøkkenøy, kan en fritthengende kjøkkenvifte være beste løsning. Tenk gjerne design, størrelse og bruk av koketoppen når du skal velge riktig utforming på hetten.

Forleng levetiden ved å rengjøre og vaske kjøkkenviften

Hvordan skal man bruke en kjøkkenvifte riktig? For det første er det viktig å rengjøre filtrene av og til. Fettfilteret kan vanligvis vaskes eller skylles rent over vasken med varmt vann. Hvis det begynner å bli veldig godt brukt, bør det skiftes ut. Det viktigste er at du passer på å vaske kjøkkenvifte og hette når behovet oppstår. Da vil du ta vare på både kjøkkenventilatoren, motoren og rørene i veggen eller taket. Tørk også regelmessig bort støv og smuss som samler seg utenpå kjøkkenviften. På den måten unngår du skjolder og fett som legger seg som et skittent lag.

Kjøkkenvifte – pris og egnethet

En kjøkkenvifte er noe du skal ha på kjøkkenet i mange år. Dette er gjerne en investering når du fornyer et gammelt kjøkken eller bygger helt nytt. Derfor bør ikke pris på kjøkkenvifte være det første du ser på når du skal velge kjøkkenventilator. Du bør først og fremst velge ut fra funksjonalitet, behov og design. Det er da du vil bli mest fornøyd.

Det finnes mange gode kjøkkenvifter i ulike prisnivåer som passer for de aller fleste. Avbetalingsalternativer finnes også hvis du ønsker å investere i en kjøkkenvifte som er litt høyere i pris enn du hadde tenkt. Husk at kjøkkenviften skal fungere og vare i mange år. Derfor bør du først og fremst tenke bruk og design når du velger ny kjøkkenventilator.

Finn en kjøkkenventilator som passer for deg

Når du skal investere i en kjøkkenvifte, kan det være lurt å sjekke hvilke modeller som har blitt kåret til kjøkkenventilator best i test 2020. Da er det lettere å kunne velge modell. Tenk først på hva slags behov du har; vegghengt, fritthengende eller skapmontert ventilator – eller kanskje takmontert eller innebygd kjøkkenvifte?

Mulighetene er mange, og testene kan gi deg et overblikk over aktuelle modeller og deres fortrinn. Kanskje er design det viktigste for deg, eller kanskje er det praktisk bruk og rensekapasitet. Uansett er utvalget stort, så det burde være enkelt å finne en kjøkkenvifte som dekker dine spesifikke behov.