Slik fungerer et kjøkkenvifte filter

Slik fungerer et kjøkkenvifte filter

Filteret er en svært viktig del av kjøkkenventilatoren din. Det ser ut som en metallrist og kan tas ut av ventilatoren. Kjøkkenvifte filter kalles ofte for fettfilter, fordi filterets hovedoppgave er å fange opp mest mulig fett fra røyken og matosen som siver opp fra grytene og stekepannene dine.
Noen ventilatorer har i tillegg et ekstra kullfilter som bidrar til å fjerne lukt. Dette er spesielt vanlig for ventilatorer som ikke suger luften ut av rommet, men renser og resirkulerer den. Uansett hva slags type ventilator og filter du har er det viktig med vedlikehold så den fungerer optimalt.

Fordeler med kjøkkenvifte filter

Mange nye bygninger er energieffektive med mindre trekk og bedre evne til å holde varmen inne. Ulempen er at røyk og matos også blir værende i hjemmet ditt etter at du har laget mat. Noen bor også på liten plass, eller de har et trangt kjøkken med kjøkkenventilator montert i skapet eller taket for å spare plass.
I disse tilfellene sprer matosen seg raskere fra rom til rom, og lukten kan bli hengende i luften lenge. Da er det spesielt viktig med en kjøkkenvifte av god kvalitet for å sikre et sunt og behagelig inneklima. Søk gjerne etter kjøkkenvifte best i test og se gjennom nettsidene til anerkjente leverandører hvis du trenger en ny og effektiv ventilator. Et rent filter til kjøkkenvifte bidrar i stor grad til at ventilatoren fungerer effektivt, og et eventuelt kullfilter fjerner ubehagelig lukt.

Det er viktig å rengjøre kjøkkenvifte filteret jevnlig

For at ventilatoren skal ha best mulig avtrekk, er det viktig med et rent kjøkkenvifte filter. Hvis det hoper seg opp med fett i filteret kan det også smelte igjen og dryppe ned i maten. I verste fall kan det dryppe ned på en varm plate og forårsake brann. Dersom det er mye fett i ventilatoren kan brannen spre seg raskt videre via ventilasjonskanalene.
Hvor ofte du må vaske et filter til kjøkkenvifte kommer an på hvor mye du bruker ventilatoren og hva slags mat du lager. Hvis du bruker mye matolje eller lager mye fet mat, samler det seg mer fett i filteret enn dersom du stort sett bruker komfyren eller koketoppen til å koke opp vann. Sjekk gjerne filteret en gang i måneden, og rengjør det hver 3–4 måned.

Hvor ofte må man bytte eller kjøpe nytt kjøkkenvifte filter?

Hvor ofte du må bytte kjøkkenvifte filter kommer an på bruken, men man bør vurdere å bytte etter 6–24 måneder. Noen kullfiltre kan ikke rengjøres, men må skiftes ut med jevne mellomrom. Noen typer må byttes etter 5–6 uker, mens andre holder i flere år.
Sjekk bruksanvisningen som fulgte med når du kjøpte ventilatoren, søk på nett etter den riktige modellen eller søk råd fra leverandøren eller utsalgsstedet dersom du er usikker.