Vedlikehold av ventilatormotor

E:control innebygd EC ventilatormotor | Fjäråskupan

Kjøkkenvifter er kompliserte innretninger som er utsatt for mye smuss og slitasje. Med riktig vedlikehold og kunnskap kan du likevel enkelt opprettholde god funksjon og levetid. Både viftehette og ventilatormotor bør vedlikeholdes jevnlig for optimal ytelse.

Rengjør ventilatormotoren jevnlig

En ekstremt god grunn til å huske å rengjøre kjøkkenviften jevnlig, er faren for brann. Store fettansamlinger i viften og oppover i systemet kan antennes ved høye temperaturer og føre til en farlig kjøkkenbrann. Brannvesenet anbefaler derfor at kjøkkenviften rengjøres ordentlig hver tredje måned. Med dette mener de å bytte ut filteret, hvis du har en ventilator med utbyttbare filtre, eller løsne og rengjøre alle filtre som kan løsnes grundig. Merk at i omluftsvifter kan det se ut som om det bare er ett filter å rengjøre, men i denne typen ligger det også et til bak det ytterste, og det er veldig viktig å få renset begge.
Den enkleste måten å rengjøre filtrene på, er ved først å legge dem i bløt i en blanding av varmt vann med Zalo og salmiakk, skylle godt, og så kjøre dem i oppvaskmaskin. Til slutt må du huske å la filteret tørke ordentlig før du setter det tilbake – det er ikke bra å få fukt sugd opp i motoren. Har du hastverk, kan du tørke det ved 100 grader i 30 min i stekeovnen først (kun metallfiltre).
Det er også viktig å vedlikeholde motoren i et ventilatorsystem, dette bør gjøres etter noen år eller ved behov. Da må du ta kontakt med serviceverksted, og få en autorisert tekniker til å komme og utføre vedlikehold/reparasjoner. Ikke skru fra hverandre deler av motoren selv, da dette kan føre til personskade og/eller skade på viftemotor, og det kan i tillegg gå utover produktgarantien.

Bruk riktig utstyr når du rengjør ventilatormotoren

Det er viktig å bruke rett utstyr når du utfører vedlikehold på din ventilatormotor. Ta alltid vare på bruksanvisningen og eventuelt annet utstyr som fulgte med da kjøkkenviften først ble anskaffet.

Utfør jevnlig tilsyn og service på ventilatormotoren

Ofte vil bruksanvisningen som fulgte med kjøkkenventilatoren din fortelle deg hva du kan utføre av vedlikehold selv, og hva du må få et serviceverksted til å gjøre. Dette gjelder uansett motortype, og for både vanlig og EC ventilatormotor. En generell regel er at du ikke skal bruke verktøy på motoren eller forsøke å demontere eller reparere den selv, med mindre du er faglært. På grunn av risikoen for bl.a. støt og brann, skal servicepersonale alltid tilkalles ved tilfeller der feilsøking (som oppgitt i bruksanvisning eller på produsentens nettsider) ikke hjelper.

Hold omgivelsene på kjøkkenet rene

Holder du kjøkkenet generelt rent, blir det også enklere å huske å rengjøre kjøkkenviften. Det er også en fordel å velge en kjøkkenventilator med lave krav til vedlikehold. Med Fjäråskupans E:control innebygd ventilatormotor, for eksempel, får du en estetisk pen vifte med innebygd motor som krever lite vedlikehold og er skikkelig energieffektiv. Ellers kan du gjøre det til en rutine å tørke av benker, kokeplater og kjøkkenvifte-hetten hver gang du har lagd mat, så slipper du å slite med å få bort gjenstridige størknede matflekker og fett senere. Kjøkkenet er arena for matlaging, og skal holdes hygienisk rent med tanke på hele familiens helse.

Kjøp E:control innebygd EC ventilatormotor

Hos Fjäråskupan finner du flere forskjellige ventilatortyper, men det de alle har til felles er den høye kvaliteten. E:control-serien er egenutviklet av oss med miljøhensyn i høysetet. Der finner du kjøkkenvifter med smarte og strømbesparende løsninger, som EC ventilatormotor og LED-lys. Mer informasjon om EC ventilatormotor og pris finner du på våre nettsider.