Ventilator og sentralventilasjon – en veiledning

Ventilator til sentralventilasjon | Fjaraskupan

En ventilator som kan kobles direkte til husets ventilasjonsanlegg er en praktisk og energieffektiv ventilasjonsløsning i mange boliger. Dersom man planlegger å bygge om kjøkkenet – eller er i prosessen med å bygge ny bolig – kan det være verdt å vurdere ventilator til sentralventilasjon. Dette er en smart og effektiv løsning for kjøkkenventilator med et lavt støynivå! 

Ulike typer kjøkkenventilatorer

Det er mulig å koble ulike typer kjøkkenventilatorer til sentralventilasjonsanlegget. En ventilator til sentralventilasjon kan være både vegghengt og takhengt – det vil si at man kan sette den opp inntil veggen over kjøkkenbenken eller montere den over en kjøkkenøy. Det finnes også mange ulike modeller innen kjøkkenventilatorer å velge mellom, både når det gjelder utforming, monteringsmuligheter og design. De finnes også i flere forskjellige prisklasser, avhengig av hvor mye man ønsker å investere i god luftkvalitet i boligen. 

Pris og kvalitet går ikke nødvendigvis hånd i hånd, men design og tekniske funksjoner kan spille en rolle. Og så er det viktig å se på hele regnestykket – for eksempel hva man sparer over tid når det gjelder strømforbruk, og hva ventilator og sentralventilasjon betyr for luftkvaliteten og dermed også for helsen og inneklimaet.

Fordeler med ventilator sentralventilasjon til enebolig

Dersom huset allerede har sentralventilasjon installert, er det enkelt å koble en kjøkkenventilator til det eksisterende anlegget. En ventilator til sentralventilasjon er for eksempel et svært godt alternativ til kjøkkenventilator med ekstern motor. Begge disse ventilatortypene er med på å redusere støynivået, men av disse to er en ventilator som kobles til anlegget definitivt den mest støysvake av dem. 

Se ellers på ulike design og muligheter som passer til øvrig innredning på kjøkkenet, og finn en ventilatormodell som passer stil og interiør. Det kan – som nevnt over – monteres både vegghengte kjøkkenvifter og takhengte modeller. 

Fordeler med sentralventilasjon til enebolig er at støynivået reduseres drastisk. Strømforbruket går ned, og ventilasjonseffekten er høyere. Det innebærer mindre matos og -lukt og bedre innemiljø.  

Kostnadseffektiv og funksjonell løsning med ventilator til sentralventilasjon

Når du skal investere i kjøkken og orientere seg i markedet for sentralventilasjon til enebolig – og for øvrig også ventilasjonsmuligheter for hele huset – er det smart å se på det totale kostnadsbildet. Det skal lønne seg å installere et ventilasjonsanlegg. Ikke bare er det praktisk og smart å koble til både kjøkkenventilator og andre ventilasjonsmuligheter ellers i huset. Du får også en helhetlig ventilasjonsløsning som er en investering i god helse. Man omgir seg med færre støyproduserende elementer, og luftkvaliteten i hele boligen blir bedre. I tillegg er det selvsagt et økonomispørsmål her og nå, men som for det meste innen bolig bør man ha et langsiktig og helsemessig perspektiv med i tankene. 

Ulike produkter og gode kjøp når du handler ventilator i Norge

Ved kjøp av sentralventilasjon til enebolig bør du tenke gjennom funksjoner, ønsket luftkvalitet, støynivå, design og monteringsløsninger. Det finnes mange gode forhandlere på markedet som kan hjelpe med kjøkkenventilatorer og tilkoblingsmuligheter. De beste forhandlerne har enkle handleløsninger på nett, og har også gode garantier på produkter til kjøkken og enebolig.